ABSage
Posts: 5
Joined: Fri Feb 03, 2012 9:58 am

SERIOUS LAG ISSUES

Fri Feb 03, 2012 10:02 am

The problem is really odd. I downloaded an update for bandicam, the most recent one, and since then my bandicam program has been giving me crap. It basically lags randomly. The thing is, it doesn't lag the game as I'm playing it at all. The fram rate doesn't drop, the game runs smoothly, but when I watch the recording, or open it in an editing program, the recording is sometimes SUPER laggy. The audio is fine, but the video is basically stop-motion.

I really like bandicam and want to find a way to resolve the issue because its hurting my Youtube business. Can you help me, or at least tell me a way to go back to a previous version of bandicam? Thanks.

User avatar
Matteo955
Posts: 95
Joined: Wed May 11, 2011 5:36 am
Location: Italy

Re: SERIOUS LAG ISSUES

Sat Feb 04, 2012 1:07 am

Did you try to uninstall and install again the newest version of Bandicam?
Bandicam italian translator

ABSage
Posts: 5
Joined: Fri Feb 03, 2012 9:58 am

Re: SERIOUS LAG ISSUES

Sat Feb 04, 2012 1:45 am

I have not, so I guess I'll do that again right now. I hope it makes a difference. I HATE fraps and I don't wanna have to go back to it...

ABSage
Posts: 5
Joined: Fri Feb 03, 2012 9:58 am

Re: SERIOUS LAG ISSUES

Sat Feb 04, 2012 2:05 pm

Matteo955 wrote:Did you try to uninstall and install again the newest version of Bandicam?

Tried it, didn't work. Any other suggestions? Any other way to downgrade to a previous version so I can avoid this issue?

User avatar
Bandicam Company
Site Admin
Posts: 6359
Joined: Mon Dec 20, 2010 12:19 pm

Re: SERIOUS LAG ISSUES

Mon Feb 06, 2012 3:35 pm

Hello,


1. We think you have a codec problem with your media player.
1) Uninstall a kind of codec pack
2) Try VLC media player. It has less lag than other media player.
- VLC: http://www.videolan.org/vlc/

2. You can download the old version from http://www.bandicam.com/downloads/old/2 ... _1_113.EXE

ABSage
Posts: 5
Joined: Fri Feb 03, 2012 9:58 am

Re: SERIOUS LAG ISSUES

Sun Feb 12, 2012 2:52 pm

Bandisoft wrote:Hello,


1. We think you have a codec problem with your media player.
1) Uninstall a kind of codec pack
2) Try VLC media player. It has less lag than other media player.
- VLC: http://www.videolan.org/vlc/

2. You can download the old version from http://www.bandicam.com/downloads/old/2 ... _1_113.EXE


The old version HAS gotten rid of all the lag issues, but I was hoping for the version that allows 2 separate audio files to be recorded. I still want to record the Win7 Sound AND my microphone separately, so could I get a link to the version of bandicam that has that, but is before the version that lets you merge 2 audio files into one with Bandi's software?

ABSage
Posts: 5
Joined: Fri Feb 03, 2012 9:58 am

Re: SERIOUS LAG ISSUES

Sun Feb 12, 2012 3:02 pm

Bandisoft wrote:Hello,


1. We think you have a codec problem with your media player.
1) Uninstall a kind of codec pack
2) Try VLC media player. It has less lag than other media player.
- VLC: http://www.videolan.org/vlc/

2. You can download the old version from http://www.bandicam.com/downloads/old/2 ... _1_113.EXE




As for the CODEC problem, that isn't really the issue. I'm recording everything with Bandicam, but I edit and render my videos in Sony Vegas, which is something I have to do to make sure the sound and quality are the best. When I open the files there, SOME of the recordings are really laggy and bad. The audio is still fine, but the video recording is crap. The FPS overlay in-game never drops a whole bunch to let me know that its happening either. It just randomly does. I've started only recording in 2 minute chunks so that when it happens without me noticing, it'll only happen for 2 minutes tops. Still it look effing terrible in my videos and I want it to stop, so... the version before 1.7 that also records 2 separate audio files would be PERFECT. It worked like a charm before. I just want the good old version back.

User avatar
Bandicam Company
Site Admin
Posts: 6359
Joined: Mon Dec 20, 2010 12:19 pm

Re: SERIOUS LAG ISSUES

Mon Feb 13, 2012 6:36 pm

1. Uncheck "Two Sound Mixing" to get the separate audio
Image

2. Did you use "Motion JPEG" and "PCM" audio codec?
Image

dmon
Posts: 11
Joined: Wed Mar 28, 2012 9:34 am

Re: SERIOUS LAG ISSUES

Thu Sep 13, 2012 3:50 am

This sounds exactly like my problem and I've browsed through almost 10 pages of search results, but none of it could help me sort it out. I first started experiencing it with the 1.8 versions, I believe.

The games run fine while recording, any OpenGL or DirectX game, and the recorded video plays smoothly for the first few minutes but after at most 6 minutes the framerate drops so far, that it's really noticeably, and the video plays back really laggy, which is getting worse over time. The audio plays back perfectly fine throughout the video.

Regardless where they are played back (Sony Vegas, YouTube, VLC e.g.), using Motion JPEG, MPEG-1, or XviD encoding. I haven't tried the raw YUV and RGB formats yet, because I most likely don't have the hard drive space to record as much as I sometimes do.

I've been using version 1.8.1.240 up until now and will try installing 1.8.2 now, I'll also toggling "two sound mixing" which I prefer on or off depending on the situation, and try the less preferrable rectangle recording before posting another thought on it.

dmon
Posts: 11
Joined: Wed Mar 28, 2012 9:34 am

Re: SERIOUS LAG ISSUES

Thu Sep 13, 2012 12:13 pm

I've done a couple 1 hr long recordings now, it seems that recording a rectangle on the screen keeps the video smooth for longer than 6 minutes but eventually the fps in the video file will deteriorate rapidly, with and without two sound mixing, and any of the codecs, using fullscreen or windowed modes for the games.

Then I finally did a 40min recording, disabling sound recording entirely, and the whole video was smooth as can be. I'll do some more tests without sound tomorrow, but eh... if it's really the sound recording from one or two sources, that's really bad. If you want to record the game sounds and do live commentary.

User avatar
Bandicam Company
Site Admin
Posts: 6359
Joined: Mon Dec 20, 2010 12:19 pm

Re: SERIOUS LAG ISSUES

Thu Sep 13, 2012 12:41 pm

What is your CPU and Graphic Card?
What is the resolution of the video you recorded through Bandicam?
Could you send the video file or YouTube link to bandicam@bandisoft.com?

Related FAQ
http://www.bandicam.com/faqs/how_to_red ... recording/

dmon
Posts: 11
Joined: Wed Mar 28, 2012 9:34 am

Re: SERIOUS LAG ISSUES

Fri Sep 14, 2012 8:18 am

Bandisoft wrote:What is your CPU and Graphic Card?
What is the resolution of the video you recorded through Bandicam?
Could you send the video file or YouTube link to bandicam@bandisoft.com?

Related FAQ
http://www.bandicam.com/faqs/how_to_red ... recording/


I have an AMD Phenom X8750 2.4GHz Triple-Core CPU, ZOTAC GeForce GTX550Ti, two 19" LCD monitors, using the RealTek ALC888 series on-board sound system of a Gigabyte MA770-UD3 motherboard running Windows 7 64bit with 4 GB RAM. It used to run fine on the same system with a Sparkle GeForce GTX260 before. And I'm recording at "full size" and run everything at a resolution of 1280 x 720, usually 23.976fps or 30fps.

I don't have any video up at the moment that has the deteriorating framerate but I can record and upload one to YouTube if you wish.

I've done more recording tests today, each between 60 and 90 minutes and different settings, mainly sound settings today. Disabling any fancy hardware modifications like loudness equalization, changing from 5.1 to stereo. With and without a secondary sound device, switching microphone and Win7 Sound (WASAPI) between primary and secondary, even recording the "Stereo Mix" instead of WASAPI, and only recording microphone.

After about 12 hours total testing, I think I can safely say that when recording sound, my videos are going to have a deteriorating framerate. A 90 minutes, videos without any sound recording, play perfectly fine.

I'll reboot now and do a 10-15 minutes recording with my original settings and upload it :)
Last edited by dmon on Sun Sep 30, 2012 8:05 pm, edited 1 time in total.

dmon
Posts: 11
Joined: Wed Mar 28, 2012 9:34 am

Re: SERIOUS LAG ISSUES

Fri Sep 14, 2012 1:00 pm

http://youtu.be/ixu91ineu4o

It's not painfully obvious at first but at the end you really notice that it's not running as smooth as in the beginning.

dmon
Posts: 11
Joined: Wed Mar 28, 2012 9:34 am

Re: SERIOUS LAG ISSUES

Sun Sep 30, 2012 7:56 pm

I wonder if anything did come from this? :\

Here is another one where it's much worse: http://www.youtube.com/watch?v=bo6Jypo3cCg
Towards 16:00 it's less than 1fps.
At 16:57 I stopped and restarted the recording and put the two parts together, that's why it's smooth from there on.

Scoobany
Posts: 1
Joined: Sun Sep 30, 2012 8:42 pm

Re: SERIOUS LAG ISSUES

Sun Sep 30, 2012 8:45 pm

I'm experiencing exactly the same problem.

My PC:
Manufacturer: To Be Filled By O.E.M.
Processor: Intel(R) Core(TM) i5-2500K CPU @ 3.30GHz (4 CPUs), ~3.3GHz
Memory: 2 x 4 GB Kingston DDR3 4GB 1600MHz HyperX Genesis CL9
Hard Drive: Seagate Barracuda 1TB SATA3
Video Card: Gigabyte ATI Radeon HD6950 1GB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-Express (ver.OC)
Windows 7 Home Premium 64-bit (6.1, Build 7601) Service Pack 1 (7601.win7sp1_gdr.120503-2030)
Motherboard: Asrock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA1155 (PCIE/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR3)

It's gotta be something with the Bandicam itself...
Last edited by Scoobany on Thu Nov 01, 2012 6:06 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Bandicam Company
Site Admin
Posts: 6359
Joined: Mon Dec 20, 2010 12:19 pm

Re: SERIOUS LAG ISSUES

Tue Oct 02, 2012 3:01 pm

Dear Scoobany and dmon,

This bug is related with the 'SLI and CrossFireX' function.
We've fixed the bug, and the new version will be released in 1~2 weeks.

* Solutions for the current version
1. Turn-off your SLI or CrossFire
2. Go to FPS tab of Bandicam, and uncheck the "Set FPS limit" option.

Sorry for your inconvenience.

dmon
Posts: 11
Joined: Wed Mar 28, 2012 9:34 am

Re: SERIOUS LAG ISSUES

Thu Oct 04, 2012 5:19 am

Bandisoft wrote:Dear Scoobany and dmon,

This bug is related with the 'SLI and CrossFireX' function.
We've fixed the bug, and the new version will be released in 1~2 weeks.

* Solutions for the current version
1. Turn-off your SLI or CrossFire
2. Go to FPS tab of Bandicam, and uncheck the "Set FPS limit" option.

Sorry for your inconvenience.


I was wondering if it was possible to get and try a test version in development? Because I'm curious about the issue, since I do not use SLI/CrossFire or the FPS limiter, and only have one graphics card installed.

User avatar
Bandicam Company
Site Admin
Posts: 6359
Joined: Mon Dec 20, 2010 12:19 pm

Re: SERIOUS LAG ISSUES

Fri Oct 12, 2012 3:19 pm

Hi,

We've just released the fixed version (1.8.3).
Please download it from http://www.bandicam.com/downloads/ and let us know your result.


Best regards,
Bandicam Team

Return to “Bandicam - General Discussion”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests